top of page

🌱 Duurzaam omgaan met jezelf: Een persoonlijke benadering van duurzaamheid 🌱

Afgelopen week dook ik in het boek "Ik kies voor mijn talent" van Luk de Wulf. Het eerste hoofdstuk van dit boek prikkelt de gedachten over duurzaam omgaan met natuurlijke bronnen. Vaak wordt duurzaamheid geassocieerd met het milieu en het klimaat, maar heb je er ooit over nagedacht jezelf te beschouwen als een natuurlijke bron?


Stel, je neemt deze quote van de Wulf (2021): ‘Duurzaamheid gaat over het vermogen van een systeem om bronnen, processen, functies en productiviteit naar de toekomst toe te behouden en te garanderen’. Hoe kun je dan de essentie van duurzaamheid op jezelf toepassen? Ik kwam erachter dat het dan gaat om persoonlijke duurzaamheid.


Het begint met het zien van jezelf als een 'systeem' waarin bronnen (je energie, kennis, tijd), processen (je dagelijkse routine, leerproces), functies (je vaardigheden, rollen) en productiviteit (je output, prestaties) van belang zijn voor je persoonlijke groei en succes. Persoonlijke duurzaamheid gaat dan over het behouden en optimaliseren van je eigen middelen en potentieel voor de toekomst.


Hier volgt een overzicht van waar je aan kunt denken bij het nastreven van persoonlijke duurzaamheid:

1. Behoud van Bronnen: Ontdek hoe je je energie, kennis, tijd en vaardigheden effectief kunt beheren en behouden. Identificeer wat energie oplevert en wat energie kost, zodat je bewuster kunt omgaan met je bronnen en burn-out of overbelasting kunt voorkomen.

2. Optimaliseren van Processen: Leer over je leer- en groeistrategieën, identificeer inefficiënte gewoonten of methoden, en ontwikkel effectievere strategieën om je doelen te bereiken.

3. Ontwikkeling van Functies: Identificeer je sterke punten, verbeter je vaardigheden en ontwikkel nieuwe competenties. Onderzoek welke rollen passen bij je persoonlijkheid.

4. Verhoogde Productiviteit: Door het behouden en optimaliseren van je bronnen en functies zal je productiviteit vergroot worden. Daarnaast leer je hoe je efficiënter kunt werken, je doelen kunt bereiken en impact kunt hebben op jezelf en anderen.

Als coach ben ik ervan overtuigd dat ik je kan helpen op deze reis naar persoonlijke duurzaamheid. Ik sta klaar als begeleidend mechanisme om je te ondersteunen bij het effectief beheren en optimaliseren van je persoonlijke bronnen, processen, functies en productiviteit. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst, te beginnen bij jezelf. 💪🌏


Meld je aan voor een kennismakingsgesprek via thebelovedgifted@outlook.com.

Met een duurzame groet, Marjorein van Houten28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page